.: Kapcsolataink :.
Menű
Hírek, Pályázatok
Újdonságok
Letöltések
Munkacsoportok
PIE könyv
Programok
Kiadványok
Hírmondó
Zöldköznapok
Nyitólap

A Föld Napja Alapítvány honlapja

 
Magyar Környezeti Nevelés Egyesület
Az immár 15 éves Magyar Környezeti Nevelési Egyesületet 53 lelkes környezeti nevelő alapította 1992-ben. Egyesületünk fő célja a környezeti nevelést feladatuknak vallók - s rajtuk keresztül a magyar társadalom - ismereteinek, környezeti tudatosságának és felelősségének fejlesztése, gondolkodás- és életmódjának környezetbaráttá alakítása. Ennek érdekében kiadványokat jelentetünk meg, szakmai képzéseket, közösségi programokat, gyermek foglalkozásokat szervezünk, jeles napokon veszünk
részt.
Az Ausztriában működő Európai Fenntarthatóság Kutató Intézet (létrejött 1999-ben) átfogja a kontinens fenntarthatóságának környezetvédelmi, gazdasági, társadalmi és politikai jelenségeinek-problémáinak széles körét, vizsgálatokat és kutatásokat kezdeményez, eredményeit publikálja.

Az Oktatás a fenntartható jövőért című USA projekt honlapján egy nagyszerű csapatmunka fejlesztési eredményei találhatóak. A látogató felfedezhet és letölthet egy teljes (a 12 évfolyamos iskolára vonatkozó) tantervet, pedagógiai forrásokat, szemléltetőanyagokat, háttér információt, egy saját fejlesztésű szoftvert egy oktatójátékhoz-tananyaghoz, sok-sok friss szakirodalmat, részt vehet a folyamatos szakmai fórumok valamelyikén, és kap egy elemi eligazítást arról, hogy mit jelent az Oktatás a Fenntartható Jövőért? Kell ennél több?

A magyarországi ökoiskolák hálózatának honlapján megtalálható a bekapcsolódott iskolák és a szakértők teljes listája, a program története, az európai dimenziók jelentősége, a fejlesztés hírei és eredményei.

A Kukabúvár a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz) havonta megjelenő folyóirata. Sok pedagógiai írást és a tanítás során felhasználható infót tartalmaz. Mert mindannyiunkat ellep a szemét... 

A Cédrus magyarország első és máig egyetlen ökológiai és környezeti nevelési folyóirata. Rendszeresen foglalkozik az óvodai és az iskolai valamint az iskolarendszeren kívüli környezeti neveléssel. 

GAIA Sajtószemle
A GAIA sajtószemle a hazai és a külföldi környezetvédelmi szaksajtót ismerteti, híreket, vitákat és egyéb írásokat is közöl. Főszerkesztője: György Lajos (Piros)

 

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

A legrégebbi és talán a legnépesebb hazai természetvédelmi szervezet honlapja. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sokféle környezeti nevelési programmal, táborral és kiadvánnyal segíti a pedagógusokat.

A Környezetvédelmi Minisztérium a hazai környezeti nevelés elősegítője és támogatója.

Magyarországi környezetvédő szervezetek közös honlapja.

A Magyar Zöld Pont honlapján sok aktuális hazai környezetvédelmi hírt találhat.

A Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomnak sokezer tagja van, legfontosabb célkitűzésük a természettisztelő magatartás és az aktív, cselekvő természetvédelem.

Az OKI a hazai közoktatást segítő szakmai központ, amely fejlesztéssel, kutatással, továbbképzésekkel és értékeléssel foglalkozik.

ÍRISZ-SuliNet
Az Oktatási Minisztérium hálózata diákok, pedagógusok és iskolák számára.

Balla Demeter fotóművész honlapja. Könyveink címlapjait és illusztrációit az ő fotóiból válogattuk.

A Nemzeti Környezetegészségi Akcióprogram a Magyar Köztársaság kormánya és parlamentje által elfogadott átfogá intézkedésterv.

XIR
Környezetvédelmi
Szakmai Információs
Rendszer
A Környezetvédelmi Szakmai Információs Rendszer honlapján angol és magyar nyelvű keresőkkel megtalálhatók a környezet védelmével foglalkozó hazai cégek, termékek, szakirodalmak és más információk.

TÉT Program
Győr-Moson-Sopron megyei Környezetegészség Nevelési Program

A Közoktatási Modernizációs Közalapítvány honlapja, a legfrissebb pályázati kiírásokkal és információkkal.

A Magyar Oktatás és Kultúra Honlapja. Ide kapcsolódik a SuliNet, a KOMA és a Nemzeti Kulturális Alap is.

Fővárosi Állat- és Növénykert
Ismert budapesti intézmény, amely sok környezeti nevelési programot kínál.

Az emberi élet
szentsége
A bioetikát bemutató, teológusoknak szánt tanulmánykötetből való írás az emberi élet szentségével foglalkozik.

Az EU
állatvédelmi
irányelvei
Az Európai Unió állatvédelemi irányelvei hasznos forrásdokumentum lehet az állatvédelmi neveléshez.

Az Új Pedagógiai
Szemle Környezeti
nevelés
Az Új Pedagógiai Szemle 1997 és 1998-ban közzétett, a környezeti neveléssel kapcsolatos írásai, tanulmányai

A Tanítás és Tanulás a Fenntartható Jövőért multimédia tananyagot az UNESCO fejlesztette ki és teszi közkinccsé.A kereszttantervi interdiszciplináris programok alsó-és felsőtagozatos korosztályoknak szólnak, átfogva a tizenkét osztályos időszakot. Környezeti, állampolgári, technikai, társadalomismereti és gazdasági nevelés. Pedagógusoknak módszertani kalauz és értékelési szempontok.

Collect Hungária Szolgáltató Közhasznú Társaság

Környezeti Nevelési és Kommunikációs Programiroda

Környezetvédelmi Újságírók Társasága

A British Petrol által támogatott világméretű természettudományos és környezeti nevelési hálózat.

Napenergiával üzemeltethető tetőkert honlapja

A British Petrol vállalat által támogatott környezeti nevelési világrpogram európai hálózata.

A Sierra Club az Amerikai Egyesült Államok egyik legrégebbi természetvédő civil szervezete.

Föld Napja 2001.
/angol nyelvű oldal/

World Resources Institute
A Washingtoni World Resources Institute nemcsak évente kiadott (és magyarul is megjelenő) jelentéseiről ismert, hanem gyakorlatias oktatócsomagjairól és környezeti nevelési programjairól is.

Environmental Education on the Internet
Az Amerikai Egyesült Államok környezeti nevelési hálózata, sok-sok kapcsolódó szervezettel, kéziratokkal, hírekkel, programokkal, ösztöndíj és álláshirdetésekkel.

Környezeti adatbázisokat és információs forrásokat összekötő világhálózat, amely kiemelten kezeli a humánökológiai, társadalmi vonatkozásokat.

A Greenpeace környezetvédő csoport honlapja, aktivistái kemény eszközökkel lépnek fel a környezetszennyezőkkel és természetpusztítókkal szemben.

Az Észak-Amerikai Környezeti Nevelési Szövetség sokszáz egyesületet és csoportot tömörít. A KÖRLÁNC Egyesület 1994-óta tagja az NAAEE-nek.

FEEE Portugal
Portugál környezeti nevelési hálózat.

Global Rivers Network
Nemzetközi folyófigyelő program.

Környezet- és természetvédő szervezet Kaliforniában, több európai és ázsiai akció kezdeményezője.

Environmental Educational Resources
Öt világrész környezeti neveléssel foglalkozó iskoláinak, főiskoláinak és egyetemeinek név és címlistája

Environmental
Education Link
Az USA Környezetvédelmi Hivatalának környezeti nevelési hálózata

A Globális Kommunikáció Intézetének (USA) holnapja, amelyről egyebek között kapcsolatok nyílnak a Békeháló, Ökolánc, Nőmozgalom, Konfliktuskezelés hálózataira.
 
K
A
P
C
S
O
L
A

T

A

I

N

 K