.: Zöldköznapok :.
Menű
Hírek, Pályázatok
Újdonságok
Letöltések
Munkacsoportok
PIE könyv
Programok
Kiadványok
Hírmondó
Zöldköznapok
Nyitólap

Z Ö L D K Ö Z N A P O K
Részletek Könczey Réka-Nagy Andrea: Zöldköznapi kalauz című könyvéből

Ezeken az oldalakon megtalálhatja mindazokat a tippeket, tanácsokat és ötleteket, amelyek a környezet védelmét, megóvását szolgálják. Most bebizonyíthatja, hogy ön is lehet környezetvédő. Ha mindennapjaiban az életviteli szokásai kímélik a környezetét, ezzel a jövőt és a még meg sem születettek érdekeit szolgálja. Bizonyítsa be önmagának és családjának, hogy a környezeti nevelés elsősorban önnevelés! Oldalainkon biorecepteket olvashat, fortélyokat talál a biokertjéhez, megtanulhatja a háztartás környezetgazdálkodását, a vízzel és elektromossággal való ésszerű takarékoskodást. Követheti a környezetbarát vásárlási-fogyasztási tanácsainkat, és megtanulhatja a szelektív hulladékkezelés gyakorlatát.
      Várjuk további ötleteit, írjon arról, mit szeretne ezeken az oldalakon olvasni, tanulni. írja meg véleményét és árulja el annak titkát is, hogyan sikerült rávennie önmagát ezekre az újszerű szokásokra. A legjobb pedagógiai példa, ha önmagunkat nevelni tudjuk! 

 energia  hulladékok
 események  kertészkedés
 a Föld  táplálkozás
 vásárlás  Az ember és az energia

Szén
A világ bányáiból évente 5 milliárd tonna szenet hoznak a felszínre. Ha barna szénből a fogyasztás változatlan marad, még 170 évre elegendőek a készletek.
     A külszíni szénbányászat rongálja a felszínt, talajsüllyedést és talajeróziót okoz, veszélyezteti a vízadó rétegeket, a mély művelésű bányák veszélyeztetik a karsztvízrendszereket. Maga a bányászat és a szén elégetése légúti betegséget okoz. Szállítása lég- és zajszennyezést kelt. Amikor elégetik, szén-dioxid, kén-dioxid, nitrogén-oxidok és korom jut a légkörbe. Egyedül kén-dioxidból évente 100 millió tonna keletkezik a szén égetésével. Csökkenteni lehetne a kibocsátást, ha az égetés előtt morzsolnák, mosnák a szenet.

 

Napenergia
Biztonságos és folyamatos forrás. Használata a legkevésbé szennyező. Ingyenesen áll rendelkezésünkre. A naphőgyűjtők, azaz a napkollektorok és a napelemek kevesebb területet foglalnak el, mint számos hagyományos erőmű. Hátránya, hogy tárolni kell az energiát, és hogy a berendezések gyártása és hulladéka környezetszennyező. Évente olyan mennyiségű energia érkezik a Napból a Földre, amennyit 60 milliárd tonna kőolaj elégetésével nyernénk. Ha ennek csak 1 százalékát hasznosítanánk, csupán 5 százalékos hatékonysággal, akkor a világon minden ember annyi energiát fogyaszthatna, mint ma egy amerikai állampolgár. Magyarországon egy négyzetméterre évente 1200-1300 kilowattórányi energia érkezik, amelyből 900-1000 kilowattóra hasznosítható jó minőségű naphőgyűjtővel.


Örökzöld eseménynaptár


S Z E P T E M B E R

  2. Homoki Nagy István e napon született 1914-ben
  5. A Balatonfenyvesi Kisvasút napja, Somogy megye
1
2. A Nyírvidéki Kisvasút napja, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
16. E napon született Szentgyörgyi Albert
16. A montreali egyezmény 1978-es aláírása
19. A Széchenyi Múzeumvasút napja, Győr-Moson-Sopron megye
19. A Gemenci Állami Erdei Vasút napja, Tolna megye
23. Világtakarítási Nap
28. Az I. genfi egyezmény 1984-es aláírása

O K T Ó B E R

  1. Habitat Világnap
  4. Az Állatok Világnapja, 1226-ban Assisi Szent Ferenc halála
  5. 1825-ben Xantus János született e napon
  5. 1948-ban IUCN megalakítása
1
0. A Szilvásváradi Állami Erdei Vasút napja
10. 1939-ben nyilvánították védetté az első magyar területet, a Debreceni Nagyerdőt
21. 1991 óta a Földünkért Világnap (Caing for the Earth)
Október vége: TV kikapcsolási hét 


Az ember és a Föld

Túlnépesedés
Ma több, mint 5,8 milliárd ember él a Földön. Másodpercenként három gyerek születik, azaz hetente 1,7 millió, évente 90 millió. 2025-ben ezek szerint 9,4 milliárdan leszünk. Ha változatlan ütemben nő a Föld lakssága, 2100-ban már 14 milliárd ember él a Földön.
     Egy asszony Magyarországon átlagosan 1,8, az ipari országokban 1,9, a harmadik világban 4,1 gyereket szül életében (a világátlag 3,6). A népességnövekedés igen tehetetlen folyamat: ha a születések száma csökkenni kezd, akkor még hetven évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a népesség is fogyni kezdjen. Mivel a jobb termelési eszközök és orvosi ellátás következtében sokáig élünk, a Föld népessége hatványozottan nő. Várhatóan 8 milliárd körük tetőzik majd a népesség, tehát ennyi a Föld „embertartó” képességének határa. A túlnépesedés következményei már ma is érezhetőek. Az éhezés, betegségek, az erőszak és írástudatlanság terjedése, a környezetszennyezés, munkanélküliség, etnikai háborúk, a kopár tájak, az erózió végső soron mind erre vezethetők vissza. A népvándorlásnak, menekülésnek leggyakrabban környezeti katasztrófák az okai. Csernobil környékét például 116 ezer ember hagyta el. Bangladesből a kiszámíthatatlan vízjárás és az árvizek miatt Indiába költöznek az emberek.
     Ha csökkenne a népszaporulat, Dél szegénysége és Észak túlfogyasztása, akkor az emberek nem tarolnák le a Földet. Az 1994-es kairói nemzetközi népesedés és fejlődés konferencia a szociális fejlődéshez köti a kívánt népesedési szint elérésében legfontosabb teendőket. A családtervezési programoknak ismeretterjesztésre, egészségügyre, szociológiára kell épülnie.
     Egy észak-amerikai családban átlag 2,1 gyermek születik, de ők a pazarló életmód miatt annyi energiát használnak és hulladékot termelnek, mint 4,2 európai, 13 kínai vagy 168 bangladesi gyermek.
     Ma már minden negyedik ember teljes szegénységben, nélkülözésben él. Ma félmilliárd ember éhezik, a létfenntartáshoz szükséges élelemnek csak négyötödéhez jut hozzá nap mint nap.
     Évente 15 millió gyermek hal éhen vagy az élelemhiány miatt kialakuló betegségben.


Mottó: Egy város tisztasága nem az utcaseprők, hanem a szemetelők számán múlik

(Moldova György)                                                                                                              

A Városgazdasági Kft. 1993 óta működik jelenlegi formájában, Bács-Kiskun megye önkormányzatának tulajdonában. A Kft gondoskodik Kecskemét város szemétszállítása és közterülteinek és zöldfelületeinek gondozása mellett az állatmenhely és a köztemető üzemeltetéséről is.

A Hulladékgazdálkodási részleg jelenleg 108.000 lakos bevonásával nyújt a lakosság részére hulladékszállítási szolgáltatást. Emellett számos helyi vállalkozás számára végzünk termelési hulladék szállítást is. Ügyfélszolgálatunk hétfőtől csütörtökig 8 és 15 óra között, pénteken 8-12 óráig áll a lakosság rendelkezésére. Bővülő ügyfélkörünk szolgáltatásainkról való tájékoztatása mellett ők végzik új megrendelőink szolgáltatási rendszerünkbe vonását is.

 


A természetjárás kultúrája


A nyár a természetjárás szezonja. Veszélyes pusztító hatású a rovargyűjtés, a hüllők és kétéltűek céltalan pusztítása, és leginkább az az ártatlannak tűnő virágszedés. Legszebb virágaink továbbszaporodási esélyeit csökkentjük azzal, ha gyorsan hervadó csokrokba gyűjtjük a mezők-erdők lakóit. Bizonyára a kirándulók telhetetlen gyűjtőszenvedélyének esett áldozatul a boldog-asszony papucsa nevű hazai szépségesen nagyvirágú orchideafaj. Némely piacon árusítanak tavaszi tőzike és kakasmandinkó csokrokat, a vadciklámen és a tárnics is előfordul- jóllehet elvileg ezek védett, erősen megritkult fajok. A természetvédő kiránduló legfeljebb a lábnyomát hagyja maga után- és a természetből az otthonába legfeljebb szép fényképeket és általa elkészített rajzokat-festményeket visz. Termőhelyeiken őrizzük és ne a kukaedényekbe juttassuk az erdők és mezők lakóit! A birtoklásvágy és az önzés rövidtávú örömeit könnyen követi a tartós gyötrelem, a sivárrá pusztított és élettelen környezetünk bennünket is büntet. Neveljük gyermekeinket is természettisztelővé, akik nem okoznak kárt az erdő és mező szépséges élőlényeinek!


Táplálkozás, receptek

A világ gabonatermelése évente 3 százalékkal, a hús- és a tejtermelés 2 százalékkal, a zöldségféléké 2,5 százalékkal nő. Az elmúlt 25 évben kilencszeresére nőtt a műtrágya-, harminckétszeresére a növényvédőszer használat és kétszer akkora területet öntöznek. A gazdag országokban megtermelt élelmiszer fejenként 30 százalékkal több, mint harminc évvel ezelőtt. Az ott élők a szükségesnél 30-40 százalékkal több élelmet vesznek magukhoz, míg a legszegényebb országok lakói a létminimumnál 10 százalékkal kevesebb élelemhez jutnak.

 • Tested, lelked hálás, ha időt szánsz az evésre! Nyugodtan, ülve, ceremóniákkal körítve, időigényesen egyél, kicsit kevesebbet a kívántnál. A falatot alaposan rágd meg, ne csak néhányszor harapj rá.
 • Egyél bőven gyümölcsöt, zöldséget és teljes, hántolatlan magvakat. A hét gabonából (barnarizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, hajdina) a hét napjain változatos ételek kerülhetnek az asztalra. Táplálékod fele legyen nyers étel. Egyél kiegyensúlyozottan, változatosan.
 • Növényi zsiradékot, hidegen sajtolt olajat használj.
 • Minél kevesebb állati eredetű fehérjét, cukrot, sót és fehér kenyeret, péksüteményt egyél. Hetente legalább kétszer tarts húshagyó napot
 • Ha választhatsz inkább friss élelmiszereket fogyassz, kerüld lehetőleg a konzerveket és a mirelit ételeket.
 • Ne igyál sok alkoholt.
 • Keresd a vegyszermentesen termelt élelmiszereket.
 • Figyelmesen olvasd el az előrecsomagolt ételeken feltüntetett adatokat. Ha lehet, kerüld a mesterséges színezéket és „természetazonos” aromákat, tartósítószereket tartalmazó árukat.


Receptek

Reggeli ételek  
Édes zabpehelykása  
 • egy csésze zabpehely
 • három csésze víz
 • két evőkanál mazsola megmosva
 • egy kávéskanál méz
 • egy evőkanál pirított szezámmag
 • egy csipet tengeri só
 • két alma vagy más idénygümölcs kockára vágva

A zabpelyhet a vízzel, kevés sóval felteszük főzni. Hozzáadjuk a mazsolát, és addig főzzük, amíg a vizet felszívja. A tűzről levéve belecsepegtetjük a mézet és beletesszük az összevágott gyümölcsöt. A tetejét megszórjuk pirított szezámmaggal. De tehetünk bele a főzés elején apróra tört diót vagy tisztított napraforgómagot is.

Mákos barnarizs  
 • egy csésze barnarizs tisztítva
 • egy csipet tengeri só
 • fél csésze darált mák
 • egy evőkanál méz
 • két evőkanál pirított mandula

A barnarizst háromszoros mennyiségű enyhén sós vízben feltesszük főni. Ha főzés előtti este beáztatjuk, akkor hamarabb elkészül. Fedő alatt kis lángon körülbelül negyvenöt percig főzzük. Ezután kiterítjük tányérra, mákkal, mézzel meghintjük. A tetejére halmozzuk a mandulát.

Egytálételek  
Rakott hajdina  
 • két és fél csésze hajdina tisztítva
 • egy kiló karfiol rózsáira szedve
 • fél kiló gomba tisztítva, darabolva
 • két fej vöröshagyma apróra vágva
 • hat evőkanál hidegen sajtolt olaj
 • egy csomó petrezselyem zöldje apróra vágva
 • három csipet tengeri só
 • egy pohár kefír
A hajdinát olajon pár percig pirítjuk, majd három csésze enyhén sós vízzel felöntjük, és lefedve harminc perc alatt puhára főzzük. A karfiolt lobogó forró vízben pár percig forraljuk, majd lecsepegtetjük. A hagymát az olajon megpirítjuk, sózzuk, beletesszük a gombát és fedő alatt puhára pároljuk majd megszórjuk a petrezselyem zöldjével. Tűzálló tálba lerakjuk: alsó rétege a hajdina legyen, a tetejére a karfiol kerüljön. Egy pohár kefírrel meglocsoljuk és előmelegített sütőbe téve megsütjük.
Zöldséges rizs  
 • két csésze barnarizs tisztítva
 • egy fej vöröshagyma apróra vágva
 • egy szál sárgarépa karikára vágva
 • egy szál fehérrépa karikára vágva
 • fél zeller apróra vágva
 • egy cikk kelkáposzta csíkokra vágva
 • három evőkanál hidegen sajtolt olaj
 • két csipet tengeri só

A hagymát az olajon megdinszteljük, rátesszük a rizst, kicsit együtt pirítjuk és kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá. A félig megfőtt rizshez hozzáadjuk a felaprított zöldségeket. Megsózzuk és elfőzzük róla a vizet. Télen savanyú káposztával, nyáron idénysalátával tálaljuk.

Saláták  
Kertészsaláta  
 • egy fej káposzta lereszelve
 • egy fej vöröshagyma karikára vágva
 • négy darab hónapos retek karikára vágva
 • két sárgarépa gyufára vágva
 • egy fej saláta leveleire szedve
 • egy evőkanál szójaolaj
 • egy evőkanál almaecet
 • kevés méz
 • két csipet tengeri só

A zöldségeket összekeverjük és lesózzuk. Elkészítjük az öntetet: szójaolaj, almaecet, kevés méz, kevés víz összekeverésével. Az összekevert, lesózott zöldségeket jól kinyomkodjuk, ráöntjük az öntetet és a megmosott salátaleveleket hozzátépkedjük.


Vásárlás és csomagolás

Az otthoni hulladék térfogatának csaknem a fele, súlyának egynegyede csomagolóanyag. A kommunális szemét térfogatának több mint egyharmada levegő, mert sok benne az üres doboz, flakon.
     A csomagolás akkor környezetbarát, ha életút elemzése során bebizonyosodik, hogy egyféle anyagból készül, újratölthető, gyártása, használata a környezetet kevésbé terheli és hulladéka továbbhasznosítható.

 • Becsüld meg, egy év alatt hány alumíniumdobozos, papírdobozos vagy műanyag flakonos üdítőitalt iszol meg. Ugyanígy a családod, a barátaid. Mérd le egy nagyáruházban, hogy az elfogyasztott üdítőitalok mekkora helyen férnek el. A szemétbe dobott csomagolóanyag ugyanekkora helyet vesz igénybe.
 • A szállítandó térfogatot te magad is csökkentheted azáltal, ha a dobozokat, flakonokat összenyomod, mielőtt kidobnád a szemétbe.
 • Kerüld az aprólékosan előrecsomagolt élelmiszert. Ha a sajtot, a húst neked vágják le, éppen annyit vehetsz, amennyire szükséged van.
 • Üveges mustárt, szószokat, lekvárt, mézet, ketchupot, savanyúságot vegyél a dobozos, tubusos vagy flakonos helyett.
 • Ne vásárolj PVC flakonban árult italokat, mert a PVC ezek jóvoltából kerül leghamarabb a szemétbe.

Környezetbarát vásárlás I.

 • Előbb javíts, aztán vásárolj gépeket, ruhaneműt.
 • Vásárlás előtt készíts listát, mire van szükséged.
 • Vigyél a boltba kosarat, ne fogadj el műanyag zacskót. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat.
 • Olvasd el az áruk cimkéit. Fontos információkat találhatsz ott.
 • Feldolgozott helyett friss terméket végy.
 • Tartós, javítható termékeket keress az eldobható bóvli helyett.
 • A hajtógázás aerosolok helyett hajtógáz nélküli permetet vegyél.
 • A kartondobozt ne vidd haza, hagyd az áruháznál.
 • Ha választhatsz új vagy újrafeldolgozott termék között, válaszd az utóbbit.
 • Vegyél sűritményt, a vizet otthon is hozzáöntheted.
 • Az üvegben forgalmazott italokat válaszd és ha visszaváltható, vidd vissza.
 • Keress olyan árukat, amelyeket nem kell több ezer kilométerről szállítani.
 
Z
Ö
L
K
Ö
Z
N
A

P

O

K